BAGAIMANA AUGMENTED REALITY (AR) MEMBERIKAN IMPAK KEPADA INDUSTRI PENGIKLANAN

Pada masa kini, trend penggunaan teknologi Augmented Reality ke atas platform pengiklanan mampu memberikan impak yang amat besar kepada semua industri yang melaksanakannya. Teknologi Augmented Reality ini amat berpotensi untuk mengkaji sejauh manakah keberkesanan strategi pemasaran anda pada bahan pengiklanan yang digunakan.

Penggunaan teknologi Augmented Reality di dalam pengiklanan amat membantu kepada semua industri perniagaan dalam mengembangkan jenama atau perkhidmatan mereka. Imej tiga dimensi dalam persekitaran dunia sebenar memberikan satu keupayaan yang unik & interaktif kepada industri pengiklanan. Antara kelebihan AR kepada industri pengiklanan adalah membantu pengguna untuk mendapatkan maklumat ekstra & mengingati mesej yang disampaikan melalui iklan yang mengandungi AR.

https://www.youtube.com/watch?v=3kZcTvNsT0Y

Pengiklanan AR memberikan pengguna pengalaman yang lebih mendalam & menyeronokkan semasa pengguna berinteraksi dengan maklumat yang dikeluarkan iklan tersebut dalam bentuk digital.

Pendekatan ini adalah sangat sesuai kerana pengguna boleh berinteraksi dengan iklan AR tersebut dengan hanya mengakses dari kamera telefon pintar mereka. Oleh itu, faktor dari segi pengalaman pengguna amat di ambil kira dan mereka akan merasakan produk anda lebih eksklusif dengan adanya teknologi Augmented Reality.

Augmented Reality (AR) di dalam Pengiklanan memberi kelebihan kepada pemilik jenama atau pemilik perniagaan untuk menyampaikan sesuatu maklumat atau promosi tentang produk mereka hanya melalui telefon pintar pengguna. Oleh itu, dengan menggunakan teknik baru iaitu alat pemasaran yang menggunakan AR ini dapat menarik pelanggan yang berpotensi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenama dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh anda.

Ramai yang menganggap bahawa teknologi Augmented Reality sama dengan teknologi digital yang lain, kerana ia menggunakan telefon pintar sebagai platform untuk memberikan pengguna pengalaman yang luar biasa. Tetapi, apa yang membezakan teknologi AR ini dengan teknologi digital yang lain ialah ciri-ciri yang terdapat pada Augmented Reality yang menjadikan ianya berbeza.

Teknologi Augmented Reality telah mencipta ruang baru kepada pelabur untuk merealisasikan idea mereka hanya melalui pengiklanan Augmented reality ke dalam kempen pemasaran. Apa yang paling penting sekali, anda perlulah memahami bagaimana teknologi ini mampu memberi kesesuaian mengikut objektif pengiklanan perniagaan anda

Antara perkara yang paling menarik sekali untuk mendapatkan pengalaman menggunakan AR di dalam Pengiklanan Augmented Reality adalah ianya menawarkan persekitaran digital kepada pengguna dan meletakkan mereka ke persekitaran yang baru semasa berinteraksi dengan iklan AR tersebut.

Jenama besar yang menggunakan Augmented Reality memberikan pengguna merasai pengalaman yang positif dan menggalakkan berlakunya proses penglibatan atau interaksi yang berterusan kepada iklan mereka yang mengandungi AR.

Apabila kita bercakap mengenai jenama dan pengiklan, mereka adalah pihak yang akan memberikan pengguna pengalaman baru dalam menggunakan teknologi ini serta mampu mengubah keputusan yang akan dibuat oleh pengguna sendiri dalam proses membeli produk atau servis mereka.

Oleh itu, penggunaan teknologi Augmented Reality di dalam pengiklanan memberikan impak yang sangat positif apabila dibandingkan dengan media pengiklanan tradisonal yang tidak menggunakan Augmented Reality.

Jika tuan puan ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai penggunaan Augmented Reality di dalam Media Pengiklanan tuan/puan boleh menghubungi kami melalui email kami marketing@arleta.my ataupun hubungi kami di talian 0173424661.

Leave a Comment