Augmented Reality – Masa Lepas, Sekarang dan Masa Hadapan

Teknologi Augmented Reality yang pada suatu ketika merupakan hanya sebuah konsep fiksyen sains, namun pada hari ini merupakan suatu teknologi yang mampu memberi manfaat kepada manusia dalam pelbagai bidang. Hari ini, teknologi Augmented Reality hampir terdapat di semua telefon pintar dan computer di seluruh dunia, malah teknologi ini juga diuwar-uwarkan sebagai antara  teknologi untuk Revolusi Perindustrian 4.0.

Oleh itu, terdapat satu persoalan yang perlu dirungkai, bagaimana teknologi ini yang asalnya satu konsep fiksyen sains mampu berkembang menjadi satu realiti pada hari ini dan apa masa depan teknologi ini. Dalam artikel ini, kami akan mengupas lebih  lanjut. Sebelum itu, pengenalan ringkas mengenai Augmented Reality dimana ia merupakan satu teknologi yang mampu “menghidupkan” sebarang bahan bercetak dengan memasukkan maklumat digital dan dapat dilihat dengan mengunakan telefon pintar.

SEJARAH RINGKAS TEKNOLOGI AUGMENTED REALITY (AR)

Asal usul teknologi Augmented Reality bermula dengan tercipta  satu alat yang dinamakan “Sensorama” oleh cinematographer bernama Morton Heilig pada tahun 1957. Alat ini mampu memberikan visual, bunyi, getaran dan bau kepada penonton. Alat ini tidak sama seperti komputer masa kini namun ia merupakan satu percubaan untuk menambah data kepada pengalaman, yakni salah satu ciri utama Augmented Reality itu sendiri.

Gambar diatas menunjukkan alat “Sensorama” oleh Morton Heilig pada tahun 1957.

Kemudian, pada tahun 1968, seorang saintis komputer bernama Ivan Sutherland mencipta satu alat paparan yang dipasang pada kepala, berfungsi sebagai satu tingkap ke dunia maya. Namun, alat ini terlalu jauh kehadapan berbanding teknologi yang ada pada ketika itu, maka penemuan ini tidak praktikal untuk digunakan secara meluas.

Namun, pada masa ini terma “Augmented Reality” tidak wujud lagi, malah terma ini hanya wujud pada tahun 1990 apabila penyelidik dari Boeing, syarikat yang menghasilkan kapal terbang mencipta ungkapan “Augmented Reality” itu.

Sistem AR yang pertama yang berfungsi dengan baik dibangunkan di Laboratorium Penyelidikan USAF Armstrong oleh Louis Rosenberg pada tahun 1992. Ini dipanggil “Virtual Fixtures” dan merupakan sistem robotik yang kompleks yang direka untuk mengimbangi kekurangan kuasa pemprosesan grafik berkelajuan tinggi 3D pada awal tahun 90-an.

TEKNOLOGI AUGMENTED REALITY MASA KINI (MASA SEKARANG)

Augmented Reality (AR) dicapai melalui pelbagai inovasi teknologi, yakni komponen – komponen ini boleh berfungsi bersendirian atau memerlukan satu sama lain dengan tujuan untuk menjalankan kandungan Augmented Reality (AR). Ini termasuklah:

Komponen perkakasan am – pemproses, paparan, sensor dan peranti input. Biasanya telefon pintar mengandungi pemproses, paparan, pecutan, GPS, kamera, mikrofon dll dan mengandungi semua perkakasan yang diperlukan untuk menjadi peranti AR.

Paparan – sementara monitor sangat mampu memaparkan data AR ada sistem lain seperti sistem unjuran optik, paparan yang dipasang kepala, cermin mata, kanta sentuh, HUD (paparan kepala), paparan retina maya, EyeTap (peranti yang berubah sinar cahaya yang ditangkap dari alam sekitar dan menggantikannya dengan komputer yang dihasilkan), Reality Augmented Reality (SAR – yang menggunakan teknik unjuran biasa sebagai pengganti untuk paparan apa-apa jenis) dan paparan tangan.

Sensor dan peranti input – GPS, gyroscopes, accelerometers, compass, RFID, sensor tanpa wayar, pengenalan sentuhan, pengecaman pertuturan, pengesanan mata dan peranti.

Perisian – majoriti pembangunan untuk AR akan membangunkan perisian selanjutnya untuk memanfaatkan keupayaan perkakasan. Terdapat Bahasa Markup Reality (ARML) yang digunakan untuk menyeragamkan tatabahasa XML untuk realiti maya. Terdapat beberapa kit pembangunan perisian (SDK) yang juga menawarkan persekitaran yang mudah untuk pembangunan AR.

Terdapat aplikasi yang tersedia untuk atau sedang dikaji untuk AR dalam hampir setiap sektor industri termasuk:

  • Arkeologi, Seni, Senibina
  • Perdagangan, Pengiklanan
  • Pembinaan, Reka Bentuk Perindustrian
  • Pendidikan, Terjemahan
  • Pengurusan Kecemasan, Pemulihan Bencana, Perubatan dan Mencari dan Menyelamat
  • Permainan, Sukan, Hiburan, Pelancongan
  • Tentera
  • Navigasi

TEKNOLOGI AUGMENTED REALITY (MASA DEPAN)

Teknologi Augmented Reality (AR) mempunyai masa depan yang sangat cerah, memandangkan ia merupaan salah satu teknologi yang digunakan untuk Revolusi Industri 4.0. Selain itu, seiring dengan perkembangan teknologi, kita akan lihat peningkatan dalam penggunaan AR dalam pelbagai bidang, terutama sekali mengabungkan AR dengan Artificial Intelligent (AI).

Namun begitu, pada masa kini, AR sudah diaplikasikan dengan meluas terutama dalam platform media sosial, terutama pada Facebook dan Snapchat dengan “Face Filter” yang membolehkan pengguna berinteraksi dalam cara yang tidak dapat dibayangkan pada 20 tahun lepas.  Selain itu, AR mampu diaplikasikan dalam bidang kesihatan seperti digunakan dengan pesakit untuk memaparkan anatomi mereka, atau doktor boleh menggunakannya untuk mempunyai panduan semasa pembedahan yang ketepatan yang tinggi.

Walaupun penggunaan AR masih belum meluas, ia berkembang dengan pesat . Ini dibuktikan dengan syarikat ternama di dunia seperti Facebook telah membuat pelaburan berbillion ringgit dalam teknologi Augmented Reality (AR). Dengan perkembangan ini, AR pastinya akan mampu menjadi perkara besar seterusnya di masa hadapan.

Jika ingin tahu lebih lanjut mengenai Augmented Reality dan kemampuannya, boleh hubungi Arleta di talian 0173424661 atau melalui Facebook di Arleta Malaysia.