Augmented Reality (AR) untuk Pameran (Part 2)

Bagaimana melaksanakan AR dengan Jayanya pada Pameran Anda Seterusnya.

Kami di ARLETA sangat suka tentang apa-apa sahaja yang berkaitan dengan AR. Hal ini dibuktikan dengan kami selalu membuat hebahan di pelbagai saluran media dan platform, bercerita mengenai kelebihan AR dan kegunaannya.

Walaupun betul teknologi AR ini mempunyai potensi besar dari kegunaannya, tetapi kebanyakkan orang tidak peduli sangat tentang AR samata-mata. Tetapi apa  mereka mahukan adalah pengalaman yang mendalam, berguna dan menyeronokkan apabila mereka berinteraksi dengan kandungan AR.

Langkah pertama untuk mengaplikasikan AR dalam pameran adalah anda perlu ingat bahawa kandungan AR yang terbaik adalah kandungan yang mengikut teknik “Tiga C”. Ini kerana tanpa mengikut teknik ini, maka kandungan AR anda mungkin tidak menarik minat pengunjung kerana tidak relevan dengan mereka.

Kami ada mengupas secara mendalam mengenai “Tiga C” di dalam artikel ini: https://arleta.my/2019/08/06/bagaimana-membuat-kempen-augmented-reality-ar-yang-berjaya/  Boleh baca lanjut artikel tersebut tetapi ringkasannya dibawah adalah:

a) Context, Call to Action (CTA) & Content

Ringkasnya, Context yang di sediakan haruslah mampu menarik minat orang ramai untuk menghalakan telefon pintar mereka ke arah produk atau tempat yang mempunyai kandungan AR tersebut.

Bila ingin membuat “Context”, kita perlu membayangkan dan meletakkan diri kita sebagai pengguna yang akan berinteraksi dengan kandungan AR tersebut. Ini akan membolehkan kita lebih memahami dan tahu apa yang perlu kita lakukan sebagai pembuat kandungan AR.

Perkara yang perlu di ambil kira untuk menghasilkan context yang bagus adalah kita perlu mengkaji tempat, masa dan cara bagaimana pengguna akan berinteraksi dengan kandungan AR kita.

Manakala, Kita perlu mempunyai satu Call to Action yang sangat jelas. Ini kerana tanpa arahan dan sebab yang jelas dalam “Call to Action” kita, ia akan membuatkan orang ramai tidak mengimbas kandungan AR kita.  

Sebagai contoh,kita perlu sangat jelas dalam memberitahu orang ramai bahawa mereka perlu memuat turun aplikasi dan menghalakan telefon pintar mereka pada gambar, wajah atau lokasi untuk mereka merasai pengalaman Augmented Reality. Jika tiada arahan yang jelas ini akan membuatkan orang ramai tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Teknik ketiga adalah Content. Kita perlu memastikan kandungan AR yang hendak disampaikan adalah sebuah kandungan yang boleh membuatkan orang ramai berasa teruja. Jangan sesekali membuat kandungan AR yang pengguna boleh mendapatkannya dengan hanya melihat di YouTube, Website atau pun ada di dalam aplikasi kita.

b) Senarai Semak AR untuk Pameran

Kedua, anda perlu mempunyai satu senarai semak AR untuk pameran anda. Anda boleh ikut senarai semak dibawah.

  • Bagaimana pengalaman ini menambah nilai kepada pengguna masa di acara kami?
  • Bagaimana pengguna mendapat ganjaran apabila berinteraksi  dengan pengalaman/kandungan AR yang anda cipta?
  • Adakah staf anda celik IT dan bersedia untuk menggunakan pengalaman, untuk menyelesaikan masalah dan membimbing peserta-peserta jika diperlukan?
  • Memang pengalaman yang benar-benar mendapat manfaat daripada AR – ia akan hidup dengan cara yang sama pada laman web mudah alih atau dalam aplikasi?
  • Apakah tujuan pengalaman dan ia direka untuk penonton anda cuba untuk melibatkan diri?
  • Apakah jenis data anda ingin dapat (jika ada)?

3 Cara Anda boleh menggunakan Augmented Reality (AR) pada pameran.

Anda tahu mengetahui tentang kelebihan AR tapi perlu sedikit lagi inspirasi?. Jangan risau kerana kami mempunyai bertahun-tahun pengalaman dalam menghasilkan kandungan AR, jadi disini ada beberapa cadangan yang boleh membantu anda dalam mengaplikasikan AR dalam pameran anda akan datang.

1) Cenderamata Interaktif

Di pameran, hampir semua pempamer memberi cenderamata percuma, jadi apa salahnya untuk memberi kepada pengunjung sesuatu yang lebih menyeronokkan. Dengan AR, anda boleh mengubah apa sahaja bentuk cenderamata dari kad hingga cincin kekunci (key ring) kepada sebuah kandungan AR. Kandungan AR boleh jadi seperti sebuah portal AR yang memberi maklumat navigasi,kandungan video dan pautan ke media sosial untuk akses pengunjung. Ianya cara mudah dan ringkas untuk menambah nilai pada cenderamata di samping mengumpul maklumat pengunjung dengan cara yang tidak invasif.

2) Permainan Harta Karun Augmented Reality (AR)

Merubah tempat pameran kepada padang permainan digital tidak susah dan huru-hara seperti yang selalu disangka. Permainan harta karun di pameran adalah cara terbaik untuk membina kandungan yang interaktif ke dalam perjalanan pengunjung dalam pameran anda.

Oleh itu, langkah terbaik untuk memastikan jenama anda diingati adalah meminta pengunjung belajar tentang jenama/servis anda salah satu tahap dalam permainan harta karun AR. Dari segi perspektif pihak penganjur acara – satu lagi nilai tambah bagi pempamer, membolehkan para pengunjung untuk meneroka aras-aras pameran tanpa memerlukan penunjuk arah pameran yang tradisional.. Antara penggunaan ruang yang amat berkesan dengan AR  ialah menggunakan pelekat lantai, dimana apabila diimbas, ia mengaktifkan video yang menerangkan siapa pempamer yang terlibat dan info berguna tentang pameran

3) Pintu Masuk Pameran AR

Satu cara inovatif untuk mengintegrasikan AR ke dalam ruang pameran anda adalah untuk mengubah pintu masuk ke pameran anda menjadi satu alat pengangkutan. Dengan pintu masuk pameran AR, pengguna boleh menerokai seluruh dunia yang baru hanya dengan melangkah ke hadapan.

Sebagai contoh, jika anda ingin bercerita tentang sejarah jenama anda, anda boleh paprkan perjalanan jenama anda dari penubuhan jenama anda  hingga masa kini. Ataupun, anda boleh bercerita tentang proses penghasilan produk anda bermula dari pemilihan bahan mentah hingga produk anda dipasarkan ke kedai atau pasaraya. – pilihan jalan cerita dengan AR sangat luas. 

Leave a Comment